برسی کوتاه بحران آب در ایران و برخی از راهکارهای آن

در حالی که بر اساس برآورد مؤسسه منابع جهانی تا سال ۲۰۴۰ تنش آبی به صورتی بالا خواهند گرفت که احتمال جنگ بر سر منابع آبی افزایش پیدا خواهد کرد ، ایران از اوایل قرن 21 به عنوان یکی از کشورهایی شناخته شد که با کمبود آب مواجه شده و پیش بینی ها نشان میدهد ، منابع تجدید پذیر کشور تا سال 2030 به میزان نگران کننده ای کاهش خواهد یافت .

هم اکنون 55 درصد آب مصرفی در ایران توسط منابع زیرزمینی و 45 درصد دیگر توسط منابع آب سطحی تأمین می‌شود و میزان مصرف به صورت سالانه نزدیک به 98 میلیارد مترمکعب است که 90 درصد از آن در بخش کشاورزی مصرف میشود.

در شرایطی کشاورزی بیشترین آب مصرفی را به خود اختصاص داده است که به واسطه مشکلات ساختاری حاکم بر این بخش، روند رو به رشد جمعیت و مصرف مواد غذایی و به رغم فشار گسترده به منابع آب‌های زیرزمینی کشور، کسری تراز بازرگانی کشاورزی به بیش از ۸ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۲ رسیده است.

و این مشکل در حالی به حال خود رها شده که تقریباً 28 میلیون نفر از 85 میلیون نفر ساکن ایران در مناطقی با تنش آبی زندگی می‌کنند

البته اقداماتی انجام گرفته ، به طور مثال تا اواسط سال ۹۹ از کل ۶۰۹ دشت ایران ۴۰۵ دشت ممنوعه اعلام شده است و نمیتوان در آنها چاه حفر کرد

اما هم اکنون حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار حلقه چاه مجاز و غیر مجاز در ایران وجود دارد که تعداد ۴۱۶ هزار حلقه چاه مجاز و بقیه غیر مجاز است ، بیشتر مصارف این چاهها برای بخش کشاورزی میباشد و این تعداد حلقه چاه باعث شده است ، حداقل 14 استان کشور درگیر فرونشست زمین قرار گیرند.

اگرچه به‌منظور حفاظت و صیانت از منابع آب زیرزمینی سه سند تدوین شده است که شامل سند امنیت غذایی تا افق ۱۴۱۱ (با مسئولیت وزارت جهاد کشاورزی)، سند نقشه راه آب تا افق ۱۴۲۰ (با مسئولیت وزارت نیرو) و سند برنامه هفتم توسعه تا افق ۱۴۰۷ است اما کارشناسان توصیه کرده اند دولت هر چه سریعتر باید چاههای غیر مجاز را مسدود و برداشت آب از چاههای مجاز را محدود نماید تا تنش آبی کاهش یابد.

کارشناسانی که صرفه جویی در میزان مصرف آب را مهم ترین راه برای کاهش تنش آبی کشور میدانند ، هشدار داده اند خشک‌سالی‌های مکرر همراه با برداشت بیش از حد آب‌های سطحی و زیرزمینی از طریق شبکه بزرگی از زیرساخت‌های هیدرولیک و چاه‌های عمیق، وضعیت آب کشور را به سطح بحرانی رسانده‌است .

🔹سخن آخر

بسیاری از کارشناس در ایران باوردارند اگر از دریای عمان و خلیج فارس انتقال آب صورت گیرد تنش آبی در استان های جنوبی و مرکزی کاهش چشمگیری خواهد داشت

آنها اعتقاد دارند اگر انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به صورت اصولی انجام شود میتواند کمک بزرگی به کاهش کمبود آب در بسیاری از استان های جنوبی و مرکزی کشور همچون سیستان بلوچستان ، یزد ، کرمان ، فارس ، اصفهان و هرمرگان و … نماید.

اما سوال اینجاست استان های شمالی کشور نظیر تهران ، سمنان ، البرز چگونه میتوانند تنش آبی خود را برطرف و یا حداقل کاهش دهند؟

آیا باید در آینده شاهد انتقال پایتخت و انتقال جمعیت باشیم؟


ابوالقاسم کریمی
یکشنبه – ۲۵ شهریور ۱۴۰۳
ورامین


👈برخی از منابع:خبرگزاری های ایسناایرناتسنیم

👈لینک منبع1: https://t.me/ab0lghasemkarimi1365/30
👈لینک منبع2: https://t.me/ab0lghasemekarimi/71

👈 همچنین برای اطلاعات بیشتر در گوگل سرچ کنید ” طرح تامین و انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به فلات مرکزی ایران “

🔹منابع در اختیار شماست ، از این مطلب با خیال راحت در نوشته ، آموزش و فرهنگسازی ، استفاده کنید


0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها